Říjen

Novými okny, zateplením a mírným snížením teploty lze ušetřit přes 60 % nákladů na vytápění

Rostoucí ceny energií přimějí řadu českých domácností šetřit výdaje za energie. Investicí do lepší izolace místností lze přitom dosáhnout až překvapivě vysokých úspor, které mohou v ročním vyúčtování dosahovat až částek v řádu desítek tisíc korun. Mezi nejúčinnější prvky patří zateplení budovy, nová okna i nepřetápění místností, účet za vytápění lze v takovém případě snížit až o 62 %, vyplývá z výpočtů společnosti VELUX.

Inflace v České republice dosáhla v září 18 procent, v posledních měsících jsou hlavním motorem růstu ceny plynu a elektřiny. Vláda v boji s cenami energií pomáhá zastropováním maximálních cen, nicméně pro řadu domácností jsou současné ceny jasným signálem ke hledání cest, jak snížit účty za elektřinu a plyn.

Největší položkou v platbách za elektřinu či plyn je pro většinu domácností vytápění domu či bytu. Náklady na vytápění lze nejjednodušeji stáhnout několika prvky: dobrou izolací, zamezením úniku tepla i snížením teploty. I nepatrné snížení teploty v místnosti o 2–3 stupně povede k velkým úsporám nákladů.

Zdeněk Okáč, Sales & Marketing Support Manager pro VELUX Česko a Slovensko

Více o vhodných způsobech, jak ušetřit za energie bez omezení komfortu, vypráví v tomto videu Martin Barič, designér a expert na udržitelnost budov. A o tom, jak vnitřní prostředí a dostatek světla ovlivňuje naši psychiku, mluví v tomto videu architektka Lenka Maierová.

V modelovém příkladu podkrovního bytu o velikosti 95 m2 lze těmito kroky dosáhnout úspory nákladů za vytápění až o 62 %. Průměrná potřeba energie na vytápění v takovém bytě se starými střešními okny a částečnou izolací se bude pohybovat okolo 2 MWh ročně, při starším typu méně funkčního zateplení ještě výrazně více. Kompletní rekonstrukcí by spotřeba energií klesla na 760 kWh. „Komplexní úpravy, tedy výměna oken, zateplení i snížení teploty představuje samozřejmě největší úsporu, navíc na ně lze využít dotace z programu Nová zelená úsporám. Na druhou stranu je samozřejmě taková rekonstrukce náročnější finančně, časově i stavebně,“ vysvětluje architektka Klára Bukolská.

Např. pouhou výměnou více než 25 let starých oken za nová se potřeba energie sníží o 24 %, uvádí výpočet VELUX. „Díky novým oknům s trojsklem a dokonalým těsněním lze v místnosti snížit teplotu o 2 stupně, aniž by došlo k pocitovému snížení komfortu. A zároveň tím snížit potřebu energie o dalších 35 %,“ dodala Klára Bukolská s tím, že taková výměna už je méně finančně náročná a realizovatelná bez velkých stavebních zásahů během několika dnů.

I při současných zastropovaných cenách elektřiny na 7–9 tisících Kč za MWh jen tato úspora dosáhne zhruba 10 tisíc korun ročně, bez zastropování by to bylo v řádu vyšších desítek tisíc korun. „Samozřejmě na výměnu oken či zateplení je nutné počítat s počátečními náklady, investovaná částka se během životnosti nových oken či zateplení násobně vrátí,“ dodává Zdeněk Okáč ze společnosti VELUX.

Pro rodinné domy platí podobné statistiky, vždy bude záležet na konkrétním stavu rodinného domu, jeho zateplení či kvalitě oken. Výpočty VELUX ukazují, že výměnou střešních oken za nová s trojsklem a lepší izolací lze u daného okna snížit únik tepla o 60 % a zároveň tak redukovat potřebu energií na vytápění o 11 %.

Výměnou oken navíc domácnosti mohou vyřešit časté neduhy především starších nemovitostí: nedostatečnou ventilaci čerstvého vzduchu i nedostatek denního světla. Ve starých okenních rámech se navíc často vyskytuje hniloba. Rizika nevhodného vnitřního klimatu přitom přinášejí řadu zdravotních problémů a nemocí, a to nejen fyzických, ale i duševních. Alespoň jedno z rizik vnitřního klimatu přitom trápí 22 % Čechů, a dokonce každého třetího obyvatele Evropské unie.

Zjistěte více na www.velux.cz.

Skupina VELUX již 80 let vytváří lepší podmínky bydlení pro lidi na celém světě tím, že jim umožňuje maximálně využít denní světlo a čerstvý vzduch přicházející střechou. Náš výrobní program zahrnuje střešní okna a světlíky, dekorativní žaluzie, produkty stínicí slunce a rolety, jakož i instalace a inteligentní řešení pro domy. Tyto produkty pomáhají zajistit zdravé a udržitelné klima v interiéru, kde lidé pracují, učí se, bydlí, nebo si hrají. Pracujeme v globálním měřítku – prodáváme a vyrábíme ve více než 40 zemích a máme na celém světě asi 10 200 zaměstnanců. Skupinu VELUX vlastní VKR Holding A/S, společnost s ručením omezeným zcela vlastněná neziskovými charitativními nadacemi (THE VELUX FOUNDATIONS) a rodinou. V roce 2017 měl VKR Holding celkový obrat 2,5 miliardy eur a nadace VELUX poskytly charitativní dary ve výši 168 milionů eur. Další informace naleznete na adrese www.velux.com.