Les Pieds Vertes

Shrnutí

Společné bydlení v Erdevenu ve Francii

Místo: Erdeven, Francie

Klient: SCA Les Pieds Verts

Architekti: Benjamin Jardel a Nicolas Epaillard, / j + e architekti, Erdeven, Francie

Realizace: 2013–2018

Fotografie: Antoine Mercusot (exteriér), Fanch Galivel (interiér)

Soubor tří rodinných domů ve francouzské Bretani se zrodil z nápadu přátel, spolužáků z fakulty architektury. Tři rodiny, mezi nimi i Benjamin Jardel a Nicolas Epaillard, vlastní kancelář j+e architekti, která podobu domů zároveň navrhla. Společně koupili tři sousední pozemky na okraji městečka Erdeven a vymysleli nový typ bydlení.

Čtyři jednotky se třemi byty, společnými prostory a kanceláří jsou odděleny prosklenými atrii (architekti jim rádi říkají „skleníky“) zalitými sluncem. Obyvatelé sdílejí prádelnu, pracovní prostory, zeleninovou zahradu a parkoviště, zatímco „skleníky“, byty a zahrady jsou soukromé. „Vždycky jsem chtěl žít v blízkosti oceánu, na venkově,“ vysvětluje Benjamin Jardel, architekt a spolumajitel souboru. „Ostatní následovali můj sen a společně jsme vytvořili něco úplně nového. Projekt jsme nazvali „Les Pieds Vertes“, což znamená „zelené nohy“. “

Projekt měl být již od prvních náčrtků inovativní ve všech aspektech. Domy měly být šetrné k životnímu prostředí, s nízkými emisemi uhlíku, vyrobené pouze z místních materiálů a se skutečnou pomocí budoucích obyvatel. „Les Pieds Vertes“ je jakýmsi manifestem proti nesčetným novostavbám rodinných domů a neustálým repeticím tradiční estetiky.

Stavba takového domu pochopitelně vyžadovala extrémní pečlivost v projektové fázi. Stavební parcela leží v ochranném krajinném pásmu lokality Erdeven, kde přísné regulace definují jasná pravidla pro možné objemy i materiály novostaveb. Architektům ze studia i + e se podařilo přesvědčit úřady, že dřevěné šindele a zelené střechy odpovídají místní krajině stejně, jako obvykle používané bílé zdi a pálená či břidlicová krytina, které jsou pro tento region typické. Vzhledem k omezené výšce hřebene a povinnému úhlu střechy (45 stupňů) byl tvar domu definován předem – jako dvoupodlažní dům se šikmou střechou a střešními okny. Dalším důležitým použitým „materiálem“ se stalo denní světlo: „Jeden známý nazval „Les Pieds Verts" „domem světla a stínů,“ popisuje vztah k domu jeden z jeho spokojených obyvatel. „Zdá se mi to jako velmi trefný popis, denní světlo je opravdu primární materiál, který určuje jeho živou podobu.“ Jeho slova potvrzuje i jeden z architektů (a spolumajitelů) stavby Benjamin Jardel: „Během procesu navrhování jsme důkladně zvažovali správnou intenzitu denního světla v každé místnosti. Slunce tak skrze vertikální okna zaplavuje obývací pokoje, zatímco střešní okna VELUX zajišťují dostatečné množství denního světla v ložnicích.“ Denní světlo je zde využíváno nejen jako zdroj osvětlení, významnou roli sehrává i v energetickém konceptu budovy: „Sluneční světlo oživuje naši architekturu a je zároveň naším primárním zdrojem energie pro vytápění. Díky účinné izolaci a materiálům s vysokou schopností akumulace dokážeme pomocí systému s dvojitým průtokem tepelnou energii distribuovat v celém domě. Denní světlo nás tak udržuje v neustálém kontaktu s naším prostředím, jeho účinek doslova cítíme po celém těle,“ vysvětluje architekt.

Přátelské prostředí

Zařízení apartmánů je kombinace starého a nového. Každý z nich nabízí různé prostorové zážitky. Čisté omítky a přírodní podlahové materiály – dřevo nebo linoleum – ponechávají obyvatelům prostor pro vyjádření jejich osobnosti.

Všechny čtyři jednotky – tři byty a kancelářské prostory – jsou dvojpatrové, přičemž horní patra jsou osvětlena právě pouze pomocí oken VELUX.

Ateliér j + e architekti se usídlil v samostatných kancelářských prostorech se samostatným vchodem od silnice. Apartmány mají v přízemí navržené velkorysé denní prostory, zatímco ložnice a koupelny jsou ukryté pod střechou, osvětlené řadou oken VELUX umístěných po jejích obou stranách. Dům, jehož myšlenka se zrodila v hlavách tří párů v roce 2013, se stal domovem pro deset lidí – sedm dětí narozených po zahájení stavebního procesu. Oplocené zahrady, „skleníky“, společné prostory i hřiště pod střechou poskytují bezpečný, zdravý a inspirativní prostor pro každého z jeho nejmladších obyvatel.

Zdravé klima

Dům je rozdělen třemi „skleníky“, které slouží jako úschovna tepla ze slunečního záření, aby jej během noci vrátily do interiéru obytných místností. Optimální vnitřní klima zajišťuje duální ventilační systém s rekuperací tepla a silná izolační vrstva. Jedním ze zásadních pravidel užívání je recyklace či využívání biologicky rozložitelných zdrojů: jako izolace byly použity sláma a konopí, sbíraná dešťová voda zavlažuje skleníky, dřevěné šindele fasády zůstávají neopracované. Dům nemá tradiční vytápění: místo toho má každá jednotka vnitřní plynový ohřívač nebo topnou stěnu vyrobenou z udusané hlíny. V horkých letních dnech poskytují polykarbonátová skleníková okna a střešní okna VELUX přirozenou a účinnou cirkulaci vzduchu.

Dokumentace

Situace

Pozemek se nachází na křižovatce dvou nezpevněných venkovských silnic vedoucích k několika domům stojícím v polích. Vchod do areálu je na jihozápadě, z nezpevněné oblasti vede úzká stezka ke vstupům na severní stranu domu. Zahradu tvoří divoká louka, jež se rozprostírá ve všech společných částech s výjimkou zeleninové zahrady. Každý dům má i vlastní zahradu s individuálně navrženou terasou.

Půdorysy

Přízemí, zleva: společný prostor s prádelnou, byty, kancelář. Severní stěny skleníků jsou částečně masivní, aby se zabránilo tepelným ztrátám, zatímco zbytek, včetně střechy, je potažen polykarbonátem. Zahradní fasády domů jsou členěny tak, aby je bylo možné větrat. Prostřední byt má akumulační stěnu z udusané hlíny.

První patro. Velkorysý společný prostor na plnou výšku budovy, jasně osvětlený shora díky oknům VELUX na obou stranách střechy. V přilehlém skleníku je schodiště, díky čemuž se stává nedílnou součástí bytu, a to i přes to, že je zde patrný rozdíl mezi teplotou ve „skleníku“ a v pokojích.

Řez „skleníkem“ s dveřmi do zahrady na jižní fasádě. Spodní část severní fasády tvoří masivní zeď se vstupními dveřmi.

Řez bytem zobrazující kombinaci oken VELUX. Níže se obytný prostor otevírá na jih směrem k soukromé zahradě.

Betonové byly pouze základy, všechny ostatní stavební prvky jsou dřevěné. Dřevěný rám s prvky 4,5 x 15 cm ve vzdálenosti 60 cm podporuje přirozenou izolaci, bez nutnosti použít plastovou fólii mezi vrstvami. Fasáda je obložena neošetřenými šindeli z kaštanového dřeva. Žlabové trubky jsou skryty v konstrukci okapu: řešení bylo nutné k dosažení jasné, moderní geometrie.

O společnosti VELUX

Již více než 75 let skupina VELUX vytváří lepší životní podmínky lidem na celém světě a zpřístupňuje jim denní světlo a čerstvý vzduch střešními okny. V našem výrobním programu jsou střešní okna a výrobky pro prosvětlení ploché střechy i široká škála ozdobných prvků a žaluzií, rolet, instalačních řešení a inteligentních ovládacích prvků pro domácnosti. Tyto produkty přispívají k zajišťování zdravého a udržitelného prostředí v interiérech pro práci a studium i hru a potěšení. Fungujeme globálně – prodáváme a vyrábíme ve více než 40 zemích a na celém světě zaměstnáváme na 9 500 lidí. Vlastníkem skupiny VELUX je společnost VKR Holding A/S, jejíž akcie drží několik nadací a rodina. Další informace naleznete na webových stránkách www.velux.cz.